In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Wereldwijd zijn er tot en met woensdagochtend in totaal ruim 118.000 besmettingen met het COVID-19-virus geconstateerd. In Nederland zijn inmiddels 503 infecties vastgesteld en zijn 5 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd zijn bijna 4.300 mensen bezweken aan COVID-19.
- Het aantal besmettingen in Nederland is woensdag met 121 opgelopen naar 503. Ook overleed een 69-jarige patiënt aan het virus. Voor het eerst meldde Nederland daarmee meer dan honderd nieuwe besmettingen in één dag.

- Gezondheidsorganisatie WHO heeft COVID-19 verklaard tot een pandemie, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal. De kwalificatie heeft geen directe gevolgen voor de aanpak van het virus, dat volgens de WHO nog steeds in te dammen is. Wereldwijd zijn er ruim 125.000 besmettingsgevallen bevestigd en bezweken tot nu toe bijna 4.600 mensen aan COVID-19.

- In Italië maakte het dodental als gevolg van het coronavirus binnen één dag een grotere sprong dan het ooit deed in China. Het Europese land meldde woensdag 196 nieuwe dodelijke slachtoffers, waarmee het totale aantal doden in Italië op 827 komt. De hoeveelheid besmettingen in Italië is opgelopen van 10.149 tot 12.462.

- Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat GGD's in Nederland onder grote druk staan vanwege het coronavirus. Om te helpen met de drukte roepen GGD's geneeskundestudenten en artsen op om mee te helpen.

- Denemarken sluit per direct alle scholen en universiteiten in het land. Ook worden evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen afgelast. In het land zijn 514 besmettingen bevestigd.
één uur geleden
Alle winkels behalve apotheken en supermarkten dicht in Italië
Italië sluit landelijk alle winkels in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Alleen apotheken en supermarkten blijven open, maakt de Italiaanse premier Guiseppe Conte woensdagavond bekend. Restaurants en bars moeten de deuren ook gesloten houden. Alleen bedrijfskantines mogen openblijven als ze kunnen garanderen dat de werknemers op minimaal 1 meter afstand van elkaar kunnen blijven.
2 uur geleden
Denemarken sluit alle scholen en universiteiten
Denemarken sluit per direct alle scholen en universiteiten in het land, maakt de Deense premier Mette Frederiksen woensdagavond bekend. Ook alle locaties voor dagopvang worden gesloten. Hiermee wil het land een verdere uitbraak van het coronavirus inperken. Ook worden alle werknemers in de publieke sector met niet-essentiële taken vrijdag naar huis gestuurd. Daarnaast worden alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen afgelast. 

In Denemarken zijn tot nu toe 514 besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Tot op heden zijn er in het Scandinavische land nog geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
3 uur geleden
Reisadvies voor Iran aangepast
Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Iran aangepast. Enkele steden en provincies in het land hebben een intern reisverbod afgekondigd, waardoor het afgeraden wordt om daarnaartoe te gaan. Het gaat dan om de provincies Gilan en Fars en de steden Qom, Isfahan, Mashad en Shiraz. Voor die gebieden geldt nu code rood. Voor de rest van Iran blijft code oranje gelden: maak alleen noodzakelijke reizen. De mogelijkheden om Iran via de lucht te bereiken, zijn volgens het ministerie beperkt. "Bent u in Iran, maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten."
4 uur geleden
4 uur geleden
Meer doden in Italië binnen één dag dan China ooit in 24 uur gemeld heeft
In Italië zijn inmiddels 827 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Gisteren waren dit er nog 631. Het totale aantal besmettingen in Italië is opgelopen van 10.149 tot 12.462.

Met 196 nieuwe dodelijke slachtoffers is dit tot nu toe de grootste stijging van het aantal doden binnen één dag in welk land dan ook. Zelfs China had in absolute zin geen grotere stijging van het aantal doden binnen een etmaal.
4 uur geleden
Eerste twee besmettingen met coronavirus in de provincie Groningen
In de provincie Groningen is maandag bij twee mensen het COVID-19-virus geconstateerd. Dit zijn de eerste besmettingen in de enige Nederlandse provincie die nog vrij van besmettingen leek. Het gaat volgens de GGD Groningen om een 21-jarige studente uit de gemeente Groningen die eind februari in Noord-Italië is geweest. De GGD Groningen zegt dat de studente niet naar college is geweest in de periode dat ze besmettelijk was.

Ook een 62-jarige vrouw in de gemeente Pekela is besmet. Het is nog niet duidelijk hoe zij het virus heeft gekregen.
5 uur geleden
Tweede Kamer beperkt bezoeken vanwege coronavirus
Bezoeken aan de Tweede Kamer worden vanaf 13 maart beperkt vanwege het coronavirus, meldt het Presidium, het dagelijkse bestuur van de Kamer. Hoelang de maatregel van kracht zal zijn, kan het bestuur nog niet zeggen. 

Rondleidingen zoals die van de organisatie ProDemos kunnen door deze maatregel niet doorgaan. Ook individuele bezoekers die debatten en commissievergaderingen willen bijwonen, zullen alternatieven moeten zoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld livestreams via DebatGemist volgen. Geaccrediteerde pers is wel nog welkom in de Kamer, laat het bestuur weten in een persbericht. Hoorzittingen, rondetafelgesprekken en andere soortgelijke activiteiten gaan wel door, meldt het Presidium. Voor publieksevenementen en het aanbieden van petities wordt per keer gekeken of het kan doorgaan. 

Het bestuur zegt de maatregels niet "lichtzinnig" door te voeren en zegt te beseffen dat de Tweede Kamer een "open huis" is. Het bestuur wijst erop dat andere landen, waaronder Oostenrijk, Duitsland, Polen, Italië en Noorwegen, soortgelijke beperkingen hebben ingesteld.
5 uur geleden
UMCG en LUMC schrappen colleges wegens coronavirus
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hun onderwijsactiviteiten opgeschort wegens het coronavirus. In Groningen, waar nog geen besmetting met het coronavirus is geconstateerd, is de maatregel ingevoerd om het ziekenhuispersoneel te beschermen tegen eventuele besmettingen met het COVID-19-virus. Studenten van de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde en bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kunnen tot 4 april geen colleges volgen. Volgens een woordvoerder van de RUG wordt gezocht naar een alternatief zoals e-learning.

Het onderwijs voor studenten van de faculteit geneeskunde in het LUMC is tot nader order stilgelegd om de continuïteit van de patiëntenzorg te waarborgen, schrijft de Universiteit Leiden op de site. Alle andere onderwijsactiviteiten van de Leidse universiteit gaan wel door.
5 uur geleden
Internationale kunstbeurs TEFAF wordt stilgelegd vanwege coronavirus
De internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht wordt voortijdig stopgezet vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, meldt de organisatie. De beurs was op zaterdag 7 maart geopend, maar wordt op woensdag 19.00 uur voortijdig stilgelegd.
6 uur geleden
Amerikaanse aandelenmarkten duiken opnieuw in het rood
Amerikaanse aandelenmarkten zijn woensdag opnieuw diep in het rood gedoken. Rond 16.30 uur stond de Dow Jones-index, bestaande uit de koersen van dertig grote ondernemingen, 4,1 procent lager. Technologiebeurs Nasdaq verloor 3,2 procent en de S&P 500-index stond 3,8 procent in de min.
7 uur geleden
Nieuwe besmettingen in Qatar
Qatar heeft zojuist 238 nieuwe besmettingen met het coronavirus bevestigd. Dinsdag waren er nog 24 besmettingen in het land bekend. Volgens staatsmedia hebben alle nieuwe besmette personen het virus opgelopen door contact met andere besmette personen in Qatar.
9 uur geleden
Aantal coronabesmettingen in Nederland opnieuw fors gestegen
Er zijn 121 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in Nederland, meldt het RIVM zojuist. In totaal zijn nu 503 mensen met het virus besmet, voor zover bekend. Daarnaast is er opnieuw een patiënt overleden. Het gaat om een persoon van 68 jaar met onderliggende gezondheidsproblemen.
10 uur geleden

Geen files in Noord-Brabant door coronamaatregelen
De oproep van het RIVM aan Brabanders om bij milde klachten thuis te blijven en waar mogelijk thuis te werken, heeft invloed op de spits, meldt Rijkswaterstaat woensdag. Op dinsdagavond was er een piek van 99 kilometer file, terwijl het gemiddelde op die dag op 275 kilometer ligt. In de provincie Noord-Brabant stond de afgelopen dagen zelfs helemaal geen file. "Hoewel de oproep thuis te blijven vooral gericht was op inwoners van Brabant, was het niet alleen in het zuiden rustig op de weg. Het effect straalt uit over een groot deel van Nederland, waaronder de regio's Utrecht en Rotterdam", aldus Rijkswaterstaat.

10 uur geleden
Italië maakt 25 miljard euro extra vrij
De Italiaanse overheid wil 25 miljard euro extra uitgeven om de economie te ondersteunen. Vorige week zei het Italiaanse kabinet nog 7,5 miljard euro nodig te hebben, maar sindsdien is de crisis in het land verder uit de hand gelopen. Inmiddels geldt er een quarantaineplicht voor heel Italië en komt het openbare leven steeds meer stil te liggen.
10 uur geleden
Toch geen publiek bij Indoor Brabant in Den Bosch
Het paardensportevenement Indoor Brabant in Den Bosch heeft besloten toch geen publiek toe te laten, meldt Omroep Brabant. Het evenement, waar jaarlijks tienduizenden bezoekers op afkomen, maakte eerder bekend per dagdeel duizend bezoekers toe te laten. Dit plan kon echter op veel kritiek rekenen. De NOS zendt de wedstrijden live uit.
11 uur geleden
Duitsland: 60 tot 70 procent van alle inwoners kan besmet raken
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en Lothar Wieler, de voorzitter van het Robert Koch Institute dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding bij de oosterburen, melden woensdag dat "60 tot 70 procent van de Duitse bevolking besmet kan raken als een vaccin uitblijft". Dat zou ongeveer 58 miljoen besmettingen betekenen.

Wieler waarschuwt voor meer doden, terwijl Merkel benadrukt dat er nog geen vaccin is en dat landen de verspreiding van het virus moeten vertragen.
11 uur geleden
137 nieuwe besmettingen in Zwitserland
Zwitserland maakt woensdag melding van 137 nieuwe besmettingen. Daarmee loopt de totale hoeveelheid in het land op tot 613, terwijl bij nog eens 32 personen een eerste positieve test is afgenomen.
11 uur geleden
In Iran zijn opnieuw tientallen personen om het leven gekomen door COVID-19. Het dodental is in de afgelopen 24 uur met 63 personen gestegen naar 353. Het land heeft te maken met circa negenduizend besmettingen.
11 uur geleden
IKEA sluit de Smaland-speelplaatsen van de winkels in Utrecht, Breda, Eindhoven, Barendrecht en Heerlen. Dit heeft de woonwinkelketen besloten na overleg met het RIVM, vertelt een woordvoerder van IKEA. "Dit zijn de gebieden waar het coronavirus wijdverspreid is", legt ze uit.

Er is in de genoemde steden alleen gekozen voor de sluiting van Smaland, omdat dat de enige plek is waar kinderen zonder hun ouders mogen rondlopen. "In de rest van de winkel zijn ze met hun ouders, die kunnen de juiste persoonlijke hygiënemaatregelen nemen."

De woordvoerder sluit niet uit dat later meer speelplaatsen dichtgaan. "We houden de situatie nauw in de gaten en kijken van dag tot dag naar eventuele maatregelen." In alle IKEA-winkels wordt al extra schoongemaakt.
11 uur geleden
Ook alle amateurvoetbalwedstrijden in Noord-Brabant die deze week op het programma staan worden uitgesteld. De KNVB volgt daarmee het advies van NOC*NSF op. De sportkoepel vraagt de sportwereld gehoor te geven aan de oproep van de Brabantse veiligheidsregio's om alle evenementen in de provincie tot en met maandag 16 maart af te gelasten.
12 uur geleden
Steeds meer landen kondigen aan scholen de komende weken gesloten te houden. In navolging van Polen sluit ook de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn scholen en universiteiten van donderdag tot eind maart om verspreiding van het virus tegen te houden. Ook in Roemenië blijven scholen vanaf vandaag tot zeker 22 maart dicht. Mogelijk wordt dit verlengd tot 21 april.
12 uur geleden
Ook Polen treft nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Scholen blijven vanaf aankomende maandag twee weken dicht. Ook bioscopen en musea blijven gesloten. In het land zijn 26 personen besmet.
14 uur geleden
In België is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het virus, aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Het zou gaan om een 90-jarige patiënt.

Enkele dagen eerder werd door het Belgische ministerie al een 74-jarige man doodverklaard. Dat bleek niet te kloppen: de patiënt was er wél erg slecht aan toe, maar wordt nog altijd behandeld in een ziekenhuis in Brussel.
14 uur geleden
Het Eindhovense STRP Festival gaat begin volgende maand niet door vanwege het coronavirus. De organisatie laat in een verklaring weten dat de gezondheid van bezoekers en bewoners de belangrijkste reden is om de stekker er voor nu uit te trekken. Verder heeft het advies van burgemeester John Jorritsma om in ieder geval komende week alle evenementen af te blazen, meegespeeld in de keuze. Er komt een nieuwe datum voor het kunst- en technologiefestival.
14 uur geleden
14 uur geleden
De Chinese stad Zhengzhou meldt dat iemand die vanuit Italië en via de Verenigde Arabische Emiraten naar China is gereisd, positief is getest. Op dit moment zijn 79 besmettingsgevallen in China te herleiden naar andere landen.
15 uur geleden
Het dodental in Zuid-Korea is opnieuw gestegen. Er is weer één persoon overleden aan de gevolgen van het virus, waarmee het aantal dodelijke slachtoffers in het land uitkomt op zestig. Daarnaast stijgt het aantal besmettingen in Zuid-Korea met 242 patiënten naar 7.755.
17 uur geleden
Inwoners van Wuhan, de Chinese stad waar het coronavirus zijn oorsprong vindt, mogen voor een deel weer naar hun werk. De provincie Hubei, waar Wuhan de hoofdstad van is, staat toe dat mensen in bepaalde sectoren weer kunnen werken, bijvoorbeeld als ze werkzaam zijn in de transitiesector of de medische zorg. Om risico's te voorkomen, wil de Chinese overheid stapsgewijs monitoren of langzaamaan meer mensen aan het werk kunnen. Scholen in de provincie Hubei blijven nog wel voorlopig dicht.
één dag geleden
De Britse staatssecretaris voor Volksgezondheid Nadine Dorries is positief getest op het coronavirus, aldus verschillende Britse media. Ze verblijft daarom zeker twee weken thuis in isolatie om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Voor zover bekend zijn geen andere Britse politici besmet geraakt.
gisteren om 22:55
Turkije heeft zojuist de eerste besmetting met het coronavirus bevestigd.
gisteren om 22:29
Het coronavirus heeft inmiddels ook invloed op de voorverkiezingen van de Democraten in de Verenigde Staten. Presidentskandidaten Bernie Sanders en Joe Biden hebben allebei een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Ohio afgeblazen.
gisteren om 21:56

- Dinsdag zijn in Nederland 61 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarmee komt het totale aantal op 382, meldt het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM).

- 161 besmette personen in Nederland hebben het virus in het buitenland opgelopen. Bij 156 besmette personen is de bron van de besmetting nog onbekend. De helft van hen woont in Noord-Brabant.

- In Noord-Brabant worden alle grote evenementen van deze week afgelast. Hieronder vallen onder meer de wedstrijden in het betaald voetbal die in de provincie zouden plaatsvinden. Ook moeten Brabanders hun sociale contacten zoveel mogelijk beperken.

- Nadat premier Mark Rutte alle Nederlanders maandag had opgeroepen om te stoppen met het schudden van handen, meldde het RIVM dinsdag dat het ook goed is om lichamelijk contact in algemene zin te vermijden. Hiermee wordt bijvoorbeeld de drie zoenen op de wang bedoeld.

- Een kwart van de Nederlandse scholen ziet dat leerlingen thuisblijven vanwege het coronavirus, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Dit blijkt uit een peiling onder voornamelijk schoolleiders in het primair onderwijs.

- In Italië is het dodental als gevolg van het coronavirus met 168 gestegen tot 631. Het is de grootse stijging van het dodental in Italië sinds het virus is uitgebroken.

- De Europese Unie gaat een investeringsfonds van 25 miljard euro opzetten om economische problemen als gevolg van het COVID-19-virus te bestrijden.

gisteren om 20:21
Nederlanders in gesloten Italië: 'Alleen met formulier de straat op'
Video
Nederlanders in gesloten Italië: 'Alleen met formulier de straat op'